Partille Kommunhus. Foto: PrB.

Regnet kan bli dyr historia för villaägare

Ovädret på västkusten kan bli en kostsam historia för översvämmade villaägare. Även om försäkringarna gäller är självrisken ofta hög.

Värden för många miljoner kronor har redan förstörts och vattenmassorna fortsätter att stiga.

De vanligaste villaförsäkringarna täcker de flesta skador som uppstår i samband med översvämmade källare och lågt liggande hus.

-Skador där vatten strömmat in genom fönster, dörrar, lister eller kommer upp genom golvbrunnen omfattas, Lars Svanå, presstalesman för skadeärenden vid Länsförsäkringar.

-Däremot täcker den inte om dräneringssystemen i trädgården inte fungerar och om vatten till exempel tränger in genom väggarna.

Kännbar självrisk
Länsförsäkringar försäkrar omkring 40 procent av villorna i Göteborg och Bohuslän och hade vid lunchtid på onsdagen fått in 130 skadeanmälningar från både privatpersoner och företag.

-Sammanlagt har värden för 20 miljoner förstörts, källarhusen är särskilt drabbade, säger Lars Svanå.

Även många bilar har översköljts av vattenmassorna. Ett tjugotal anmälningar har kommit in.

-Men där fordras att kunden har sin bil helförsäkrad för att få ersättning från oss, säger Lars Svanå.

Även om försäkringarna täcker det mesta kan självrisken bli kännbar för många. Att sanera en vattenskadad fastighet kan kosta flera hundra tusen kronor och hos många bolag står kunden för tio procent av beloppet när skadan överstiger 10 000 kronor. Alla belopp därunder får kunden ta ur egen ficka.

-Kunden har en högre självrisk vid just översvämningar, säger Karl-Erik Larsson, byggteknisk chef vid Folksam.

Han uppskattar att ett 60-tal villaägare runt Göteborg hört av sig till hans bolag. Under eftermiddagen började även boende söderut anmäla översvämmade källare.

-Jag vet inte vilka belopp det handlar om, men vattnet fortsätter ju stiga så skadorna ökar hela tiden, säger han.

Premienivåer
Landets försäkringsbolag väntar därför många nya skadeanmälningar den närmaste tiden.

-Vi har fått in 75 anmälningar från villahushåll, det är ganska få med tanke på hur det ser ut, säger Ulrika Etsare produktutvecklare på Trygg-Hansa.

Trots de omfattande översvämningarna tror bolagen att premienivåerna inte kommer att påverkas på kort sikt. Men kanske längre fram.

-Vi för den typen av diskussioner ganska livligt inom bolaget just nu, men vi vet inte var de kommer att landa, säger Ulrika Etsare.

Emma Härdmark/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".