Fortsatt höga vattennivåer

Vattennivåerna fortsätter vara höga i Göteborgsområdet och det finns risk för ras och skred utmed vattendrag som Säveån och Göta älv.

Helena Hallagård, avdelningschef på VA-verket i Göteborg säger till Västekot att det är när vattennivåerna sjunker undan som de största skredsriskerna blir.

Så länge vattennivåerna är så höga som nu fungerar det som ett mottryck men utmed hela Göta Älvdalen kan det bli risk för ras och skred om vattnet sjunker undan snabbt.

Flera personer har under dagen hört av sig till räddningstjänsten om stigande vattennivåer. Räddningstjänsten beräknar att eftermiddagens regn höjt vattennivåerna med 5-10 cm.

Men situation beskrevs under torsdagens eftermiddag som stabil och under kontroll.

Inget statligt stöd
Försvarsminister Mikal Odenberg besökte under dagen Mölndal för att få en uppfattning om översvämmnnigarna.

En besvärlig situation men ingen katastrof är hans bedömning. Några extrapengar från staten blir det därför inte heller.

Farligt att leka i vattnet
I Alingsås har räddningstjänsten, tekniska kontoret och kommunledningskontoret har upprättat en gemensam stabsfunktion för att bättre kunna samordna åtgärder och information med anledning av höga vattenflöden.

Under torsdagen var flera gator i centrala Alingsås översvämmade och även flera fastigheter drabbade. Kommunen uppmanar också vuxna att inte låta barnen leka i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".