Giftläckor från nedlagd färgfabrik kan hota dricksvatten

Misstankarna om att det finns miljöfarliga färgrester i marken vid den nedlagda färgfabriken i Agnesberg är nu bekräftade.

Och nu undersöks om miljögifter läcker ut i Göta älv och kan hota dricksvattnet i Göteborg.

Den siste ägaren gick nyligen med på att bekosta fortsatta undersökningar:

De första undersökningarna av marken tidigare i år visade att den är förorenad av tungmetaller och lösningsmedel.

I samråd med miljömyndigheter har senaste ägaren, bolaget Wilhelm Becker, nu tagit på sig att göra fler kontroller för att se om föroreningar kommer ut i Göta älv.

Resultatet och en riskbedömning ska vara klara den sista mars nästa år, säger miljöinspektör Anders Svensson till Västekot.

Den tidigare ägaren, Dorch Bäcksin, dumpade - förmodligen under flera decennier - miljöfarliga färgrester utanför fabriksområdet vid älven.

Området är tvåa på miljöförvaltningens ”värstinglista” över förorenade områden i Göteborg. En kilometer nedströms ligger Göteborgs dricksvattenintag.

Föroreningarna komplicerar också den planerade utbyggnaden av dubbelspår för järnvägen.

Om det behövs en sanering kan den bli mycket dyr och även om senaste ägaren har ett visst ansvar enligt miljölagen är det oklart hur långt det sträcker sig.

Wilhelm Beckers ombud har sagt till Västekot att man tills vidare bara lovat bekosta undersökningar som hittills kostat flera hundra tusen kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".