7 811 100 kronor i byte vid Landvetterrånet

Nästan åtta miljoner kronor kom rånarna över vid Landvetterrånet 7 mars. Det stod klart när åtal väcktes mot åtta män vid Göteborgs Tingsrätt.

Enligt åtalet ska rånet ha planerats redan i augusti 2005 då de sex huvudåtalade tillsammans med andra personer ska ha rekognoscerat och skaffat automatvapen och även den bombattrapp som användes för att uppehålla polisen. Under halvåret fram till rånet stal rånarna också fyra bilar för att använda som flyktfordon.

Den 7 mars slog rånarna sen till. De forcerade grindarna på Landvetter med en bil och tog sig till det London-plan där en värdetransport höll på att lasta ombord pengar. Rånarna fick med sig två plastbackar med motsvarande 7 811 100 kronor i utländsk valuta.

Förutom de sex männen som åtalas för bland annat grovt rån och flygplatssabotage åtalas två män för medhjälp till grovt rån och skyddande av brottsling. Enligt åtalet är det inte omöjligt att det är fler gärningsmän inblandade bland annat har fotanglar placerats ut i Landvetter centrum för att hindra utryckningsfordon.

Det har också funnits misstankar om insiderinblandning, men polisen har inte kunnat bevisa att information läckt ut. Polisen har säkrat spår via DNA och fingeravtryck, och även kartlagt de misstänktas telefontrafik under rånet.

Alla åtalade nekar till inblandning i rånet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".