Stulen koppar samlas i Göteborg

Minst 25 lastbilar från hela Sverige, innehållande stulen metall, har påträffats i Göteborgsområdet och Göteborg misstänks vara en uppköpscentral av stulen koppar.

Nu sätter polisen in en insatsgrupp som ska arbeta mot stans oseriösa skrothandlare.

I mitten på januari ska polisens speciella insatsgrupp mot kopparstölder börja arbeta.

De kommer framför allt att fokusera på uppköparleden, för trots att det ofta är uppenbart att kopparen är stulen så går den att sälja, säger Ingemar Larsson på polisen, som jobbar med kopparstölderna i Västra Götaland.

- Kopparen är värd så mycket pengar i dag att de oseriösa skrothandlarna inte bryr sig om varifrån den kommer, säger han till Västekot. 

Runt 30-40 kronor kilot är koppar uppe i nu. Det är ett högt pris och anledningen är att det byggs i Kina. Efterfrågan av metaller som till exempel koppar och zink ökar på världsmarknaden, priset går upp och gör det mer lockande för skrotfirmorna att köpa stulen koppar.

Fram till 1999 kunde polisen kontrollera vad skrotfirmorna köpte och sålde, men när priset på skrot gick ner i slutet av nittiotalet så togs den möjligheten bort. I dag är det Skattemyndigheten som kan kontrollera varifrån handlarna köpt sitt skrot, men en skatterevision tar flera månader, däför behöver polisen ett nytt arbetssätt i sin specialsatsning.

Åke Larsson är informationsansvarig på Svenska järn och metallskrotföreningen. Och där är man positiv till mer tillsyn från polisen.

- Jag vet inte om det kommer att lösa problemet med de stora, organiserade stölderna, men visst vore det bra med ett skrothandlarregister hos polisen, säer Åke Larsson till Västekot.