Hus utan värmesystem byggs i Göteborg

Sveriges största hyreshus utan värmesystem har just börjat byggas i Göteborg. Huset – ett så kallat passivhus – kommer i princip helt värmas upp av värmen som husets hyresgäster alstrar och energiförbrukningen blir bara en fjärdedel av det normala.

Det är än så länge bara en grop, längst inne i Sannegårdshamnen på Norra Älvstranden. Några gjutarbeten har påbörjats på de två husen utan värmesystem, som ska bli 116 hyreslägenheter med solpaneler på taket.

Föregångare har varit två andra typer av energieffektiva hyreshus – men detta passivhus blir ännu effektivare med bara en fjärdedel av normal energiförbrukning.
– Vi tar bort radiatorsystemet och tittar på hur vi kan återanvända den värme som människor, kylskåp, belysning och annat alstrar, säger byggingenjör Johan Ekman.

Och just den återanvändningen räcker för att värma huset ner till tio minusgrader, först då måste lite extra energi tillföras. Huset blir fyra procent dyrare att bygga – men det sparas snabbt in på de betydligt lägre energikostnaderna. Förutom ett noggrant bygge måste det förstås isoleras mer.

– Ju mer energipriserna går upp desto bättre blir det för oss, säger projektledare för bygget, Staffan Bolminger. Vi hoppas på lägre hyror, men det beror på utvecklingen av energipriserna.