Sexdömd läkare jobbar på SU

Läkaren har flera gånger dömts för sexbrott i Stockholm och väntar på att en fängelsedom ska prövas i Svea hovrätt.

Under tiden jobbar han på Sahlgrenska i Göteborg.

Läkaren dömdes i fjol till två månaders fängelse av Stockholms tingsrätt för sexuellt ofredande av tre unga män. Domen har överklagats och enligt Svea hovrätt dröjer det innan målet kan tas upp eftersom läkaren har meddelat att han befinner sig i USA fram till i maj.

Men i själva verket befinner han sig i Göteborg där han arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset, skriver Göteborgs-Posten.

Läkaren har dömts för liknande brott tidigare. 2001 dömde Svea hovrätt honom till 16 månaders fängelse för våldtäkt av en ung flicka och sexuellt utnyttjande av unga män. Han har tidigare också dömts flera gånger för bland annat narkotikabrott, bedrägeri och stöld.

Efter domen 2001 svartlistades han av Norges motsvarighet till den svenska Socialstyrelsen, Helsetilsynet.

I Sverige har läkaren haft det lättare på arbetsmarknaden. Enligt GP var de personalansvariga på Sahlgrenska inte medvetna om läkarens rättsliga bakgrund, vilket inte heller chefen för den vårdcentral i Göteborg där han arbetade under våren var.

Inga anmärkningar har dock riktats mot läkarens arbete på vare sig Sahlgrenska eller vårdcentralen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".