"Humrar ska vara fria"

Att humrar får sina klor ihoptejpade och ligga på is, i väntan på att kunderna ska köpa dem är djurplågeri.

Det skriver djurskyddmyndigheten i ett yttrande till miljöförvaltningen i Göteborg.

Djurskyddsmyndigheten tycker i sitt yttrande till miljöförvaltningen att det inte är förenligt med djurskyddslagen, utan brottsligt, att humrar får sina klor tejpade och sedan transporteras ihop till fiskdiskar och restauranger i Göteborgs-området.

Inte heller tycker myndigheten att det är okej att lägga levande humrar på is och i skarpt ljus i väntan på att kunderna ska köpa dem. Enligt djurskyddslagen ska djuren behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och det gör dem inte då.

Istället vill myndigheten att handlaren ska ha ett mörkt akvarium, där humrarna får vistas ensamma, med gångar och stenar som ger djuren möjlighet att gömma sig.

Humrar är djur som inte trivs i grupp utan blir aggressiva om de transporteras ihop med andra humrar och därför vill djurskyddsmyndigheten också att varje hummer ska transporteras för sig.

Ett alternativ kan vara att transportera humrarna som amerikanerna gör: de amerikanska humrarna transporteras över Atlanten i backar med enskilda fack för varje djur.