Skottskadad kvinna vill förhöras på videolänk

19-åriga Tugba Tunc, som skottskadades i Turkiet i juni, kommer inte till torsdagens rättegång i Bursa. Hon begär att i stället bli förhörd på videolänk från Sverige.

Tugba Tunc från Falkenberg sköts med flera skott under ett besök i Bursa, söder om Istanbul. Hon blev svårt skadad. Tunc utgår från att bakgrunden var att hon vägrat gifta sig med en släkting.

På torsdagen tas skottlossningen upp i en lokal domstol. Tugba Tunc känner sig hotad och åker inte dit. Hon företräds av advokat Elisabeth Fritz, genom ett förordnande från svenska staten.

– Åklagaren har sagt att Tugba inte behöver höras i rätten. Men jag tycker inte att man utrett detta på ett tillfredsställande sätt, säger Fritz till TT.

– Tugba blev förhörd på sjukhuset i Turkiet. Men hon var hotad där, och vågade inte berätta att hon sett två gärningsmän. Åklagaren åtalar bara en man, och yrkar att två ska frikännas, säger Fritz.

Enligt Tunc har en släkting betalat den man som sköt henne. Hon har skrivit ett brev som advokaten ska läsa upp i rätten.

Domstolen godkänner inte att det görs ett videoinspelat förhör med Tunc i Sverige. Därför begär hon att bli förhörd direkt på videolänk. I så fall uppskjuts rättegången medan detta arrangeras. (TT)