Lägsta medlemsantalet i SSU på 90 år

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har inte haft ett sådant lågt medlemsantal som de har i dag sedan 1917.

Medlemsantalet sjönk kraftigt när det visade sig att många lokala SSU-distrikt hade redovisat felaktiga medlemssiffror.

SSU i Göteborg – som enligt egen uppgift hela tiden redovisat rätt medlemssiffror - har dock ett stabilt medlemsantal runt 250 medlemmar.

Det är på riksnivå som medlemsraset märks av. Enligt uppgifter som förbundsstyrelseledamöter har gett till tidningen Fokus så har SSU i dag bara 4300 medlemmar i hela landet.
– Stämmer den siffran så är jag glad att vi tagit tag i våra problem, säger Evin Incir, ordförande i Göteborgs SSU-distrikt.

Siffrorna sjönk drastisk efter rensning
Det problem som Evin Incir pratar om är det faktum att SSU under flera år redovisade fler medlemmar än vad det egentligen hade. En rensning av medlemsregistret har medfört att medlemsantalet har sjunkit drastiskt. Hur mycket har SSU i Göteborg inga siffror på.

Men på lokal nivå har det gått bättre. Distriktet har i dag 250 medlemmar. Det är en ökning med 10 medlemmar sedan förra året. Evin Incir tror att Göteborg har ett stabilt medlemsantal eftersom distriktet från början redovisade korrekta siffror. Men på sikt hoppas hon på mer.
– Man bör vara fler och det är det vi kämpar för, säger Evin Incir.  

På riksnivå har SSU ett tufft år bakom sig. Innan jul avgick SSU-ordföranden Anna Sjödin efter att ha dömts till dagsböter för bland annat ringa våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Men det är inget som Evin Incir tror har påverkat medlemsiffrorna.