Mölndal har svårt ta hand om flyktingbarn

Mölndals kommun klarar inte av den stora strömmen av ensamkommande flyktingbarn. Flera gånger här i Radio Göteborg har vi berättat om problemen att ta emot barnen.Nu ska kommunen uppvakta regeringen.

I förra veckan informerades kommunstyrelsens arbetsutskott om situationen. Patrik Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Mölndal är upprörd och nu ska kommunen uppvakta regeringen.

Just nu sitter ungefär 40 ensamkommande flyktingbarn i Mölndal och väntar på besked om asyl.

I dag finns det fyra ankomstkommuner, förutom Mölndal är det Malmö, Sigtuna och Solna. Till dessa kommuner kommer alla ensamkommande barn som kommer till Sverige.

Sen finns också ett frivilligt åtagande från de svenska kommunerna, att vara så kallade anvisningskommuner, dit det är tänkt att flyktingbarnen efter hand ska flytta för att bygga upp ett vanligt liv med nytt boende och skola.

Men inga kommuner har frivilligt velat ta emot barnen, vilket har gjort att Mölndal och de andra ankomstkommunerna blivit överbelastade.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu bestämt sig för att gå ihop med de andra ankomstkommunerna för att gemensamt uppvakta migrationsminster Tobias Billström.