Åtal i stor svartjobbshärva

Nu har åtal väckts i det fall där tolv personer inom bygg- svets- och stålbranschen misstänkts vara inblandade i en stor svartjobbshärva, där minst 20 miljoner kronor ska ha undanhållits staten i skatt.

Det är en systematisk brottslighet som avslöjats, som framför allt handlar om falska fakturor mellan olika bolag i svets- och stål och byggbranschen. Fakturor som till exempel täcker utgifter för svart arbetskraft.

Samtliga står åtalade för grovt skatteföringsbrott och grovt bokföringsbrott, eller medhjälp därtill och minst tjugo miljoner kronor ska ha undanhållits staten i skatt.

En av de huvudåtalade, på ett företag inom svets- och stålbranschen med verksamhet i Borås och Göteborg ska ha använt svart arbetskraft i stor utsträckning och låtit ett kriminellt nätverk utfärda osanna fakturor som använts i bolagets bokföring.

Även två män på ett byggföretag i Göteborg åtalas, då de utfärdat och bokfört falska intäkts- och kostnadsfakturor, som bland annat ställts ut till det första företaget som nämns.

Brotten anses som grova eftersom det rör sig om mycket betydande belopp, att de utförts systematiskt och varit av synnerligen samhällsfarlig art skriver kammaråklagare Henric Fhager i sin stämningsansökan.

De tolv åtalade har reseförbud, vilket innebär att rättegången måste hållas inom en månad och den ska preliminärt starta den 27 februari.