Rekord för Göteborg filmfestival

122 400 biobiljetter såldes under årets filmfestival i Göteborg. Det är över 6000 fler biljetter än under festivalveckan förra året.

Seminarier och föredrag drog också en stor publik och blandningen av smala filmer från udda länder och breda storfilmer verkar ha uppskattas.

- Under min tid har vi jobbat mycket för att göra filmfestivalen bredare programmässigt och ta död på alla fördomar om att det är svår och konstig film som visas på festivalen, säger filmfestivalens avgående konstnärlige ledare Jannike Åhlund.

- Vår bestämda övertygelse är att det finns något för nästan alla och det är inte bara som jag tycker utan det ser vi också på siffrorna, fortsätter hon.

Även i år så har det delats ut flera priser under festivalen. Det internationella debut priset eller Ingemar Bergmanpriset gick tillden brittiske regissören Andrea Arnold som gjorde filmen Red Road som kommer så småningom att visas på biograferna i Sverige .

Det nyinstiftade priset där publiken fick välja den bästa filmen gick till den paraguanska filmen The Paraguayan Hammock. Ett minst sagt överraskande val som avslöjar något om festivalpubliken.

- Det är en ganska svår cineastfilm så det visar att vi har en intelligent och omdömesgill publik, säger Jannike Åhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".