Hoppet ute för företagare i Nol

Försöken att rädda företaget Legosvets i Nol har inte gett något resultat.

Ett litet hopp tändes för en månad sen – men nu är det slut säger Lennart Johansson anställd på Legosvets.

För flera år sen lovade kommunala företrädare att Vägverket skulle stå för de fulla flyttkostnaderna när E 45 skulle byggas ut. Men när kommunen köpte fastigheten för Vägverkets räkning fanns inget i avtalet som garanterade att de då två drabbade företagen ersattes.

Senare fick Vägverket fram en alldeles för låg ersättning – ett företag med nio anställda beslöt lägga ner och det andra förlorade hundratusentals kronor.

Den socialdemokratiskt ledda kommunen har hela tiden ansett att dom agerat rätt – medan den borgerliga oppositionen försökt få stöd för att ersätta företagen för dom brutna löftena.

De anställda var beredda att gå in med pengar tillsammans med nuvarande ägare – allt för att rädda tillverkningen av tråg som levereras till batteritillverkaren Tudor.

Men ekonomin gick alltså inte ihop – räntenivåer på 6 till 8 procent och korta avtalsperioder med Tudor satte stopp för planerna.  

Läs mer:
Artikel från 21 november i fjol

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista