Varannan fullmäktigeledamot byts ut

Halva kommunfullmäktige i Göteborg byts ut efter valet, vilket kommer att innebära en rejäl föryngring av göteborgspolitikerna, men samtidigt blir kvinnorna färre. Av dom 81 ledamöterna försvinner 40 när det nya kommunfullmäktige i Göteborg samlas i november.
En del försvinner frivilligt till andra uppdrag, som socialdemokraten Lars Johansson och miljöpartisten Claes Roxbergh som båda är på väg in i riksdagen. Andra som lämnar fullmäktige har tröttnat eller blivit petade av partierna, medan några går för att väljarna sagt det. Moderaterna som backar med fem mandat förlorar bland andra kontraktsprosten Lennart Widing som varit en flitig motionär i fullmäktige. Det sker en föryngring av fullmäktige, ett tiotal nya ledamöter är under 35 år, tre av dom folkpartister som knappast hade väntat sig att komma in. Samtidigt minskar kvinnorna, det blir nu sju fler män än kvinnor mot tre fler män än kvinnor idag. Idag har sex av 81 politiker i fullmäktige invandrarbakgrund. Dom ökar nu till nio. Så här ser det ut innan personvalet räknats in .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".