Kinesiska restaurangbåten - en fara för hamnens säkerhet

Den kinesiska restaurangbåten som legat vid Gullbergskajen i Göteborg var en fara för hamnens säkerhet.

Därför flyttades drakbåten idag till Renovas kaj.

Där kommer den ligga i tre månader och gör inte ägaren anspråk på båten kommer trafikkontoret sälja eller göra brasved av den.

Under flera år har den varit i göteborgarnas blickfång, den kinesiska drakbåten. Men den sista tiden har det inte varit någon vacker syn.

Restaurangbåten kom till Göteborg 1991, provade senare under några år lyckan i andra hamnar och kom tillbaka till Göteborg 2002. Men det nya försöket att driva en flytande kinarestaurang varade bara några år.

Sen verksamheten upphörde 2005 har båten varit övergiven och blivit alltmer vandaliserad. Idag bogserade Gotenius varv drakbåten till Renovas kaj på Hisingen.

Beslutet att tvångsomhänderta båten har trafikkontoret i Göteborg tagit. Runt 100 000 kronor kostar det kommunen att ta hand om båten. Pengar som man hoppas få tillbaka, antingen via ägaren eller om den säljs.

Drakbåtens ägare Johan Wang vill inte lämna några kommentarer när Radio Göteborg når honom i Kina. Men till trafikkontoret har han sagt att han kommer till Göteborg nästa vecka. Han ska vara intresserad av att ta hand om båten men frågan är om det är ekonomiskt möjligt.

Oavsett vad som händer så är det en form av tragedi som utspelat sig. Båten kom under pompa och stått till Göteborg i början på 90-talet. En kinesisk restaurangbåt mitt i stan var något väldigt exotiskt och ingen kunde då tro att det skulle sluta så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista