Förändrad gen skyddar mot vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan som drabbar så många härjar numera allt mer regelbundet - men alla blir inte bli sjuka trots att smittoriskerna är stora. Och det beror på att en del människor bär på en förändrad gen i arvsmassan som gör att viruset inte biter på just den människan.

Det är professor Göran Larsson på Sahlgrenska sjukhuset som hittat sambandet mellan förändrad gen och vinterkräksjuka. Och det går att genom ett enkelt blodprov kolla om en människa är immun mot vinterkräksjuka eller sekretonegativ som det heter. Och forskningen ger flera olika möjligheter, menar Göran Larsson eftersom dte kan gå att hitta medicin mot vinterkräksjukan. Viruset ska bindas vid en receptor på läkemedlet och inte binda på en cell i människans kropp.

Det är alltså frågan om att lura viruset att tro att läkemedlet är värdcellen för att på så vis hålla viruset från mänskliga celler.

Ett läkemedel mot sjukdomen skulle vara välkommet, inte minst för att vinterkräksjukan blir allt vanligare. Men när det kan komma vet inte Göran Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista