Fattiga Riddare hotar stämma kommunen

Föreningen Fattiga Riddare som ger stöd åt svårt skuldsatta personer hotar nu att stämma Göteborgs Stad.

Föreningen anser att kommunen felaktigt betalat ut 100 000 kronor till en konkurrerande förening.

Föreningen Fattiga Riddare har slitits sönder av interna bråk och nu dras kommunen in i bråket.

Fattiga Riddare bildades 2003 i Göteborg för att stödja svårt skuldsatta, men föreningen splittrades förra året och föreningens grundare startade en ny förening med namnet Fattiga Riddares Göteborgsförening. Den senare fick förra året 100 000 kronor från en kommunal fond, Olof och Carolina Wijks fond.

I ett brev till Stadsrevisionen kräver nu ursprungsföreningen att få pengarna och hotar kommunen med stämning. Det br troligen domstolen som får avgöra vilken av föreningarna som har rätt till de fondpengar som ledande göteborgspolitiker beviljat.

Att frågan är delikat visar kommunens handläggning av ett ännu större föreningsbidrag på 250 000 kronor.

Den utbetalningen stoppade kommunen på inrådan av en konsult, som pekade på ”brister i det löpande styrelsearbetet och motsättningar som tycks omöjliga att överbrygga”. Men då hade redan fondpengarna betalats ut till den ena föreningen.

Det är för övrigt inte bara kommunala bidrag som föreningarna bråkar om, utan också rätten till föreningsnamnet, medlemsregistret och hemsidan, bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista