Ambulansverksamheten fall för länsrätten

Striden om ambulansverksamheten i Göteborg tas idag upp av länsrätten i Vänersborg.

I ena ringhörnan står räddningstjänsten i Storgöteborg som förlorade, vad dom anser, en felaktig upphandling. I andra ringhörnan finns Västra Götalandsregionen som inte anser att några fel begåtts.

I mitten mellan de båda kombattanterna står Ulfabgruppen som har sitt säte i Ulricehamn. Det var de som vann upphandlingen, ett kontrakt över fem år värt 450 miljoner kronor.

Tanken är att Ulfabgruppen ska ta över ambulans-verksamheten i Storgöteborg den första oktober i år.

Men det kan bli svårt att hinna med det för just nu står allting stilla.

Räddningstjänsten som kört ambulanser i över hundra år överklagade upphandlingen eftersom man bland annat anser att Ulfab ändrat i sitt anbud efter anbudstidens utgång. Och länsrätten stoppade Ulfabs möjligheter att förbereda den nya ambulansverksamheten i väntan på att tvisten avgörs.

Och det är det avgörandet som alltså tagit sin början idag. I länsrätten i Vänersborg pågår det just nu muntliga förhandlingar där räddningstjänsten ska försöka övertyga rätten om att upphandlingen är felaktig medan Västra Götalandsregionen i sin tur ska förklara att den gått rätt till.

Vem som blir vinnare när slutsignalen ljuder återstår att se, i potten ligger ett fem-årigt ambulanskontrakt och sysselsättning för omkring 150 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista