Bättre stöd till personal utsatta för våld inom äldrevården

Personalen på Göteborgs kommunala äldreboenden utlovas nu bättre stöd efter uppgifterna att många utsätts för våld och hot på jobbet.

Västekot berättade imorse om den enkät som visar att 28 procent av de anställda på Göteborgs äldreboenden utsattes för våld förra året.

Det är inte acceptabelt, säger ansvariga kommunalrådet, socialdemokraten Marina Johansson. Kommunledningen har inte hunnit analysera enkäten än, men Marina Johansson säger att det bland annat handlar om utbildning och att frågor kring våld och hot i äldrevården måste uppmärksammas mer ute på arbetsplatserna.

För det mesta är det äldre dementa som utsätter personalen för våld och hot. Aggressivitet kan ingå i sjukdomsbilden och arbetet på äldreboenden har blivit tyngre på senare år i takt med att äldre vårdas i hemmet längre. Ett slag med en käpp, ett kraftigt tag i håret, föremål som kastas mot personalen. Våldet är vanligare än i individ- och familjeomsorgen med sina socialsekreterare, fast kanske inte alltid lika allvarligt. Men incidenter bör leda till arbetsskadeanmälningar och kanske bör man se över utbildningsbehov och minska andelen timanställda, tycker Marina Johansson som vill få bort kulturen att se mellan fingrarna med det här våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista