Enkel metod hitta datasmärtor hos användarna

Den som känner sig ansträngd i armen eller i nacken vid dataarbete löper också större risk att drabbas av besvär med nackont och musarm inom bara ett år.

Det konstaterar ergonomen Agneta Lindegård Andersson vid Sahlgrenska Akademin, som nu tagit fram ett frågeformulär med förhoppning om att arbetsgivarna själva ska kunna kartlägga vilka på arbetsplatsen som ligger i riskzonen för datorsmärta. På det viset kan åtgärder sättas in innan själva skadan skett, vilket sparar mycket lidande och pengar.

Den slutsatsen drar Agneta Lindegård Andersson efter hon undersökt över 1000 personer som på olika sätt jobbar med datorer i sitt yrke, Det kan tex vara redigerare på dagstidningar eller civilingenjörer inom elektronik-industrin.

Frågan hos ställde var ”hur ansträngd känner du dig i till exempel armen när du använder datorn” och många av de som svarade att de kände av en ”hög ansträngning” löpte sen också upp till en fördubblad risk att inom ett år utveckla smärta.

Kankse låter kopplingen självklar. Men det här, hoppas Agneta Lindegård Andersson, ska kunna användas inom företagshälsovården. Genom att arbetsgivaren ställer ett visst antal frågor om ansträngning, ska man lättare, snabbare och billigare hitta de som riskerar att utveckla smärta, och det innan skadan skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista