Schackförbundet svindlat på pengar

Sveriges Schackförbund har svindlats på 100 000-tals kronor av en tidigare ledargestalt inom förbundet. Ett halvår bodde bland annat mannen helt privat på hotellet Gothia Towers i Göteborg - och notan fick Schackförbundet stå för.

 Den utpekade personen, som tidigare haft en hög post inom Sveriges Schackförbund har nu polisanmälts. Det som utlöste det hela var en smitnota från hotellet Gothia Towers i Göteborg där mannen bodde i sex månader med helpension. Schackförbundet kräver 100 000 av honom - men det finns också sedan flera år andra märkliga detaljer i den här affären. En intern utredning som schackförbundet gjort pekar på att mannen systematiskt under flera års tid levt på skattefria traktamenten och kostnadsersättningar från förbundet. I sig inte olagligt - men mot bakgrund av att mannen ständigt jagats av kronofogden, och officiellt tvingats leva på existensminimum - samtidigt som han sagt sig arbeta helt ideellt för Schackförbundet - hamnar hans agerande i ett minst sagt tveksamt sken.

Hur mycket förbundsstyrelsen vetat om är inte klarlagt , och om de kan sitta kvar ska nu en extrainsatt kongress försöka komma fram till. Men oavsett det har den här historien definitivt skadat hela Schacksverige, säger Stockholmsdistriktets ordförande Sven-Gunnar Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista