Göteborgare fann fornfynd

Ett mycket ovanligt fornfynd har gjorts i Sättuna utanför Linköping. Amatörarkeolog Niklas Krantz från Göteborg fann en så kallad patris, en stämpel för metall, använd av storgodsherrar omkring 500-talet efter Kr. Hittills har bara en handfull liknande stämplar hittats i hela Skandinavien.

Det var under den första dagen av en arkeologisk undersökning med metalldetektor kring den gamla gravhögen i Sättuna vid sjön Roxen i Linköpings utkant, som patrisen hittades på den åker som omger högen. Stämplen är ungefär en gånger två centimeter stor och föreställer en trolliknande kvinna.

Patriser användes för att få fram vackra mönster på guld och tidigare har man hittatt så kallade guldgubbar som gjorts med patriser på Visingsö och vid Bråviken. I måndags hittade man alltså en patris som kan ha använts för att dekorera metall eller medaljonger att använda vid ceremonier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista