Planer på vattentunnel mellan Vänern och Göteborg

En kommande vattentunnel från Vänern som ska minska risken för framtida översvämningar kan med fördel dras till Göteborgs hamn istället för till havsfjordarna vid Uddevalla.

Vattnet kan till och med exporteras, anser kommunala tjänstemän i Göteborg:

Det är stadsbyggnadskontoret i Göteborg som kommer med det djärva förslaget i byggnadsnämnden.

Enligt Försvarsdepartementets sårbarhetsutredning kan det behövas en vattentunnel för miljardbelopp mellan Vänern och Västerhavet för att undvika översvämningar orsakade av klimatförändringarna.

Utan en tunnel kan vattenförsörjningen i Göteborg hotas, eftersom högre flöden i älven försämrar vattenkvaliteten, samtidigt som rasrisken vid älven ökar.

Men tunnelförslaget har väckt oro med tanke på hur vattenlivet skulle påverkas av nya stora utsläpp av sötvatten innanför Orust eller i Brofjorden.

Nu anser stadsbyggnadskontoret i Göteborg att vattnet istället kan ledas via tunnel till Göteborgs hamn för att sedan - åtminstone till en del - tankas på fartyg och exporteras.

Förslaget behandlas av byggnadsnämnden i Göteborg på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista