Olika sorts barn blandas på Baggershus

Igår rapporterade Västekot om våld och rasistiska kränkningar på behandlingshemmet Baggershus utanför Göteborg. På Baggershus placeras också flyktingpojkar som kommit utan föräldrar.

Att flyktingbarnen blandas med ungdomarna med problem har kritiserats av Rädda Barnen. Ali prövade droger för första gången på Baggershus:

-Det lugnade ner mej när jag var därinne, säger han.

Förutom ensamkommande flyktingbarn - som Ali - finns där på Baggershus ungdomar med problem med droger och kriminalitet. Och det har Rädda Barnen kritiserat eftersom flyktingbarnen är i kris och behöver en bra och trygg miljö.

Och när migrationsminister Tobias Billström besökte Baggershus för ett par veckor sedan förklarade VD Jonny Nordqvist att ungdomarna finns på olika ställen och inte alls blandas. Fast det visar sej att de bor i hus bara tjugo meter från varandra. Men det ser inte VD Jonny Nordkvist som någonting konstigt:

-Jag förstår inte kritiken, vi gör ett bra jobb och det här upplägget ger så mycket resurser till de ensamkommande flyktingbarnen.

Rädda Barnens psykolog Monica Bendler säger att flyktingbarn utan erfarenhet av Sverige inte först ska träffa ungdomar som står under behandling eller vuxna som behandlar dem illa.

Björn Tunbäck och Anna Jaktén, P1s Kaliber som i samarbete med Svts Västnytt granskat Baggershus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".