Saab bygger också nästa GM-bil

Saabs fabrik i Trollhättan blir en av de fyra som får bygga nästa generation kompaktbilar åt General Motors.

Därmed är produktionen säkrad även efter 2010, det berättar verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund. Han har varit med på GM Europas möten under dagen och tror att Saab i Trollhättan kan få bygg uppemot 100 000 bilar om året. Men varje bil ska byggas med färre arbetare inblandade, så nyanställningar blir det nog inte, säger fackordförande Paul Åkerlind.

Även kommunalrådet i Trollhättan är lättad, Peter Hemlin säger att beslutet är positivt för både Trollhättan och västsverige.

GM Europa satsar tre milliarder euro på nya modeller inom Delta-plattformen på sina europeiska fabriker och säger att det var svårt att välja vilka fabriker som skulle få vara med och bygga de nya bilarna efter 2010. Trollhättan blev alltså en av dem. De fabriker som ska bygga på den gemensamma builplattformen Delta ligger i Tyskland, Sverige, England och Polen. Fabriken i Antwerpen i Belgien blev utan, men det finna inga planer ännu på att stänga den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".