Sjukintyg ett slag i luften

Det är inte bara facket som ställer sig kritiska till regeringens förslag om sjukintyg från första dagen.

Sjukintyg från första dagen räcker inte för att få en bestående sänkning av kortidssjukfrånvaron menar Ann Skånberg personalchef på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ann Skånberg efterlyser istället betydligt mer omfattande insatser.

- Sjukintyg i sig, det är inte det som är grejen utan det måste kombineras med framför allt en rehabiliteringsutreding. Vad är det som gör att människor är frånvarande vid upprepade tillfällen, säger Ann Skånberg.

Sedan hösten 2005 jobbar Sahlgrenska med rehabiliteringsutredningar då man startade ett projekt med syftet att sänka den totala sjukfrånvaron och i synnerhet korttidssjukfrånvaron bland de anställda.

Projektet har blivit framgånsrikt visar en utvärdering. Kortidssjukfrånvaron har sänkts med nära 70 procent och man har fått det bekräftat att det inte är bara medicinska skäl som ligger bakom de återkommande kortidssjukskrivningarna.

- Vanligaste orsaken till korttidsfrånvaron var olika virusinfektioner. Men det visade sig också att man sjukskrev sig på grund av olika sociala problem. Skilsmässa, barn med skolproblem eller nära anhörigs död. Den typen av frånvaro kom vi åt och kunde erbjuda medarbetaren hjälp genom kanske psykolog eller jurist. Det gav ett väldigt positivt utfall, säger Ann Skånberg.

Kortidssjukfrånvaroprojektet ska nu permanentas och utvidgas till att gälla hela SU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista