Volvo inför rätta i Frankrike

Nästan åtta år efter en dödsolycka i franska Wasselonne ställs Volvo Personvagnar inför rätta den 23 maj. Kvinnan som förde olycksbilen har hävdat att bromsarna inte fungerade, vilket Volvo tillbakavisar.

Vid olyckan körde bilen upp på trottoaren och kolliderade med en husvägg intill en bokhandel för att sedan träffa två barn på väg till skolan. Båda omkom.

Kvinnan delgavs misstanke om vårdslöshet i trafik efter olyckan, men hon hävdade att bilens bromsar inte fungerade vid olyckstillfället. Olycksbilen ingick i en serie som redan före olyckan togs in för modifiering i samband med en servicekampanj. Detta efter en konstruktionsmiss som innebar att ett vakuumbortfall i bromsservosystemet kunde göra det trögare än normalt att bromsa. Volvo har uppgett att det inte kan uteslutas att det funnits en vakuumläcka i bromsservosystemet men att det inte påverkat möjligheten att bromsa bilen.

I en skrivelse till förundersökningsledaren har Volvo uppgett att bilen framfördes i 60 km/tim omedelbart före olyckan, trots att 50 km/tim var högsta tillåtna hastighet och att kvinnan inte hade foten på bromspedalen när olyckan inträffade.

-Vi har inte ändrat ståndpunkt, säger informationschef Olle Axelsson med hänvisning till att Volvo Personvagnar har undersökt bilen och rekonstruerat olycksförloppet vid flera tillfällen de senaste åren.

Rättegången hålls i Saverne den 23-24 maj.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista