Kungsbacka vill bli tätare stad

På sikt ska Kungsbacka utvecklas från en relativt liten stad till en modern stad.

Hur det ska gå till skissas i ett rykande färskt förslag som väntas bli föremål för intensiv debatt, det handlar om tätare och högre hus. I det förslag som nu släpps så sägs att Kungsbacka stad kan öka sin befolkning med mer än en tredjedel under de närmaste 10-15 åren.

Nyckelordet är förtätning - det ska bli fler höga hus - ofta fyra-till fem våningar, ibland mera - och också tätare mellan husen i de områden som redan finns.

Och om staden byggs tätare så växer den inte lika mycket till ytan som man tidigare har tänkt.

En stor förändring mot i dag är att förslagsställarna inte längre tycker att man behöver reservera någon mark för nya bostäder, service och företag väster om motorvägen - och även österut ska stadens utbredning vara mycket restriktiv.

Eftersom den kommunala industrimarken är nästan slut - så föreslås flera nya områden för företag - bland annat ett stort område vid Onsalamotet.

Om allt det här genomförs så får det förstås följder på flera plan - socialt, ekonomiskt och för miljön - den allvarligaste miljöeffekten är att det blir mycket mera trafik.

Alltihop är bara är ett förslag - nu får alla från företagare till vanliga invånare chansen att säga sitt - innan politikerna stakar ut den framtida kursen för Kungsbacka stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista