Antirökmediciner säljer bra i Västsverige

Receptbelagda rökavvänjningsmedel säljer som aldrig förr. Det visar siffror från Apoteket. Det finns numera flera olika rökavvänjningsmedel, förra året såldes de för över 4,5 miljoner kronor bara i Västra Götaland.

Irene Jildensved i Svaneholm utanför Borås lyckades förra året sluta med hjälp av rökavvänjningsmedel efter att ha varit rökare i 25 år.

-Efter fyra dagar smakade cigaretterna så illa att det inte gick att röka, helt enkelt. Min man kände samma sak. Hade jag fått frågan om jag kunde sluta röka, hade jag knappast svarat ja men med medicinen gick det, säger hon.

Anna Aggeryd, distriksläkare i Sandared säger att medlen ofta fungerar bra men att det precis som med andra läkemedel kan finns biverkningar och att alla inte kan använda sig av de här läkemedlen. Läkemedlen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista