Kommunala maten blir bättre

All kommunal mat i Göteborg ska bli bättre. Den politiska ledningen vill utreda hur kvalitén kan höjas, bland annat med råd från restauranger. Det mesta talar också för att kylda matportioner i hemtjänsten försvinner.

Nu på onsdag serverar nästan alla göteborgsskolor apelsinmarinerad kyckling, receptet är från en stjärnkock, och ungdomsfullmäktige som ligger bakom hoppas få igång en diskussion om skolmaten.

Därför är kommunledningen inbjuden och som av en händelse tänker kommunstyrelsen på onsdag tänker klubba igenom en utredning för att höja kvalitén på all mat i förskolor, skolor och kommunal vård av äldre och funktionshindrade.

Maten ska vara smakfull, varierad med valmöjligheter, närproducerad, näringsriktig och gärna ekologisk. Och kommunen kan behöva råd från restaurangnäringen, säger socialdemokraten Marina Johansson som i kommunstyrelsen ansvarar för äldrevårde.

Kommunen kan vara steget före i hygien och annat, men kan lära av restauranger hur man löser stora evenemang, säger Marina Johansson, som också vill höja kokerskans status.

Stadskansliet ska utreda hur maten kan bli bättre och vad det kostar. Kommunledningen är beredd på att det blir dyrare.

I hemtjänsten är den kylda maten omtvistad. Kommunledningen grunnar nu på om den inte borde vara varm ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".