Staten betalar brandflyg igen

Staten ska betala för brandflyg över skogarna i Sverige igen. Det beslutade regeringen igår. Och Västra Götalands län ska såklart använda sig av möjligheten att söka pengar från staten, enligt Lennart Olofsson på länsstyrelsen, som är överraskad men mycket nöjd över att det blir pengar till brandflyg igen.

Brandflyget har länge varit en omstridd verksamhet. Ingen har hittills riktigt lyckats fastställa om kostnaden för att hålla planen i luften svarar mot nyttan - att bränder upptäcks tidigare.

Efter jättestormen Gudrun blev det en tillfälligt lösning för stormdrabbade områden. Nu får alltså hela landet möjligheter att flyga och söka bränder i skog och mark. 

Lennart Olofsson är säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland och han är rejält häpen när han får höra detta. För det blev alltså brandflyg igen, precis tvärt emot vad han hade fått höra från Stockholm.

Chefen för räddningstjänsten i Södra Älvsborg, Kjell Wahlbeck, tycker att det är självklart att möjligheten till brandflyg ska användas när statliga pengar finns. Däremot är brandflyg inte avgörande för brandsäkerheten i skogarna i det tämligen tätbefolkade södra Sverige, enligt Wahlbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".