Kommunen tar över usel arbetsmiljö

Arbetsmiljöproblemen på DHL:s godsterminal i Gullbergsvass är nu ett bekymmer för Göteborgs Stad. Nyligen tog kommunen genom älvstrandenbolagen över fastigheten från SJ:s bolag Jernhusen och kommunen ”ärver” ett vite på 10 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket accepterar inte längre att hälsan för drygt 200 anställda äventyras av kalldrag och gropar i godsterminalens golv.

Men DHL och Jernhusen har överklagat till regeringen. DHL anser att det är orimligt att täta portar med mera för över 100 miljoner kronor, när kommunen har andra planer för området: en stor utbyggnad av bostäder och kontor. Det är också därför kommunen har tagit över marken, trots stora risker. Hur markaffären ser ut vill älvstrandenbolagens VD Kjell Attemalm inte avslöja.

Men nu ärver kommunen viteshotet som är uppe i regeringen. Kjell Attemalm säger till Västekot att andra markområden diskuteras åt DHL nära E6:an norr eller söder om Göteborg. En flyttning skulle ju lösa problemen.

Men det finns mer som hindrar kommunen att använda de 230 000 kvadratmeterna.

Det handlar om planeringen av en ny trafiklänk över Åkareplatsen, en ny Götaälv-bro i framtiden och Västlänken med järnvägstunnel.

Som lök på laxen krävs dyra marksaneringar för kanske 50 miljoner kronor.

Men om och när det går att bygga på den centrala marken hägrar förstås jätteinkomster för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista