Flaggorna vajar på halv stång utanför polishuset i Göteborg.

En död i polishelikopterolycka i Sisjön

En person omkom när en polishelikopter med fyra personer ombord störtade vid skjutfältet i Sisjön i förmiddags. Utanför polishuset vajar flaggorna på halv stång.

Haveriet ska ha skett under en övning med polisens piketstyrka. Alla passagerarna skadades.  Göteborgspolisen har två helikoptrar som är baserade på Säve. Det är en av dessa som har störtat. De övriga sex som finns i landet har fått flygförbud.

Bara de senaste åren har en hel del allvarliga helikopterolyckor inträffat, där människor dött. Bland annat störtade en militärhelikopter 2003 vid Rörö i Göteborgs norra skärgård och sex personer omkom.

Statens haverikommission har skickat två personer från Stockholm för att utreda olyckan i Göteborg. Göran Rosvall, ordförande för utredningsgruppen vid Haverikommisionen, säger att det kan finnas många olika orsaker till haveriet. Tekniska, men också mänskliga.

– Det har varit många helikopterolyckor som har haft den mänskliga faktorn som orsak, säger Göran Rosvall. Det är ju mycket komplicerade system och mycket som föraren ska hålla reda på. Det finns utrymme för mänskliga misstag och missuppfattningar, säger han.

Rikskriminalen har under dagen kallat in sin krishanteringsgrupp som tar hand om personalen och de anhöriga till de drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista