Helikopterutredning tar tid

Det kommer att ta lång tid att ta reda på varför polishelikoptern vid Sisjön störtade, och en polis omkom och tre skadades. Haverikommissionen ska först skaffa sej så bra information som möjligt och olyckans ska rekonstrueras. Det var inga svåra omständigheter under den övning som polisen genomförde när olyckan hände.

Piloten skulle med helikoptern landsätta tre piketpoliser i terrängen. Det sker genom att helikoptern antingen landar eller också att den hänger i luften bara någon decimeter ovanför marken, en ren rutinflygning.

Men helikoptern dalade i betydligt högre fart mot marken och slog i marken med stjärten först, sedan knäcktes landningsstället. Efter nerslaget har helikoptern troligen rullat flera varv på marken och slagits sönder helt. Några av poliserna i helikoptern kan ha fallit ur vid kraschen.

Det finns en del data lagrade i helikopterns dataenheter som ska analyseras. En del poliser som fanns i terrängen och som ingick i övningen ska förhöras under dagen och sedan ska haverikommissionen arbeta. Det arbetet kommer att ta tid, kanske upp mot ett år.

En av de tre skadade är på intensivvårdsavdelningen, läget är stabilt, de andra två har mindre allvarliga skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista