Foppatoffeln kvar trots el-stötar

Efter alla rapporter om de färgglada så kallade foppa-tofflorna som slår ut elektrisk utrustning på sjukhusen, så har också Medicinsk Teknik på Sahlgrenska startat en utredning. Men, man kommer man inte rekommendera något allmänt förbud, säger Dan Holmsten, verksamhetschef på Sahlgrenskas medicinska teknik.

Både Blekingesjukhusen och Karolinska universitetssjukhuset har förbjudit foppatofflan efter att medicinsk utrustning vid några tillfällen slagits ut när en sån sko varit i närheten.

Statisk elektricitet är något som vi alla har i oss. Men den här tofflan är av plast och isolerar extra bra, vilket gör att bäraren lagrar upp elektricitet. Och vid olyckliga förhållanden med särskilda golv, kläder och torrt väder kan en sån här stöt komma upp i 25 000 volt, sjukhusutrustningen klarar ungefär 8 000 volt, och kan därmed slås ut.

Detta har inte hänt på Sahlgrenska i Göteborg, därför rekommenderar Medicinsk Teknik inget förbud mot tofflan. Men undersköterskorna Martin Jense och Mats Svensson, som använder de här tofflorna, vittnar om att de får starkare stötar med foppatofflor än utan.