Besked idag om skattesänkningar

Sprickan mellan majoritetspartierna innebär att det förmodligen blir en skattesänkning i Göteborg nästa år. Vänsterpartiet valde att hellre hoppa av samarbetet än att medverka till en skattesänkning.

Efter sammanbrottet inom majoriteten kommer presskonferenserna på rad idag.

Kl 12.30 inleds presskonferensen hos socialdemokraterna och miljöpartiet med förslag till budget 2008. En och en halv timme senare har vänsterpartiet sin presskonferens där man ska tala om varför samarbetet spricker.

Trots långa förhandlingar lyckades ju inte partierna enas om en budget för nästa år.

Socialdemokraternas och miljöpartiets förslag om att sänka skatten med 25 öre var det som slutligen spräckte förhandlingarna mellan partierna. Vänsterpartiet valde att avbryta samarbetet och nu kommer förmodligen socialdemokraterna och miljöpartiet själva att lägga fram förslaget.

Samma förslag var det som de borgerliga partierna gick till val på, skattesänkning med 25 öre.

Dessa 25 öre motsvarar cirka 200 miljoner kronor, miljoner som vänsterpartiet menar istället borde användas till att minska dagisköer eller hjälpa utsatta stadsdelar, som till exempel Linnéstan, med ekonomin.

Redan i förra veckan, när Västekot avslöjade motsättningarna mellan partierna, sa vänsterpartiets distriktsordförande Elise Norberg att partiet ”inte är ett skattesänkarparti”.