Häcken får kvala till Uefacupen

Häcken spelade mest efter reglerna förra året. Den retroaktiva belöningen: Spel i kvalet till Uefacupen i sommar.

-Det ska la bli kul, säger Teddy Lucic.

Sverige toppade det europeiska fotbollsförbundets Fair Play-tävling för säsongen 2006-2007. Eftersom Häcken drog på sig minst antal gula och röda kort i förra årets allsvenska belönas renhårigheten med en plats i kvalet till Uefacupen.

Det innebär att tre svenska lag kvalar, sedan tidigare är två platser vikta åt allsvenska fjolårstvåan AIK och cupvinnarna Helsingborg.

För Häckens sportchef kom beskedet som en glad överraskning.

-Är det klart? Kanon! I föreningens vision står skrivet att vi någon gång ska spela på Nou Camp. Det är ett långtsiktigt arbete, men det här blir en försmak, säger Carl Fhager till fotbollsförbundets hemsida.

Fjärde gången gillt?
Mittbacken Teddy Lucic, en man som inte missat många länder på Europakartan under proffs- och landslagsåren, hade kvalchansen på känn.

-Vi har varit med på rankingen och det var väl till 90 procent klart att vi skulle vara med i kvalet, säger han till TT.

Det blir fjärde gången Häcken deltar i Europacupspelet. Tidigare erfarenheter nåddes i Tipscupen på 1990-talet.

Har ni något ute i Europa att göra, Teddy?

-Njae, det vet jag inte riktigt. Det finns många bättre lag än vi, men det är främst kul för de yngre att vara med och testa något nytt. Det blir ett äventyr för de yngre spelarna.

Har ni en trupp för att spela 30 matcher i superettan och samtidigt göra en satsning på Uefacupen?

-Just truppen är nog inga problem. Vi spelar en match i veckan och om det kommer in någon match till är det inget problem.

Hoppas på tur
Åtvidabergs FF visade förra året att även svenska superettanlag kan bita ifrån sig i Europaspelet. ÅFF slog sensationellt ut norska Brann i andra kvalomgången, men förlorade sedan till Grasshoppers i sista kvalomgången.

-Det gäller att ha tur med lottningen, men visst blir det svårt. Det är många bra lag där, säger Teddy Lucic.

Något speciellt lag du vill möta?

-Absolut inte, jag vet inte ens vilka lag som är med om jag ska vara ärlig. Det får man ta när det kommer.

Kvalet lottas den 23 juni och första kvalomgången inleds den 13 juli.

Henrik Skiöld/TT