Husbygge ska få upp betygen

Ungdomar från Biskopsgården bygger just nu en 165 kvadratmeter stor en- och en halvplansvilla i ett samarbete som är unikt i Sverige.

Och det är ungdomar som hoppat av skolan och som får hjälp tillbaka av Biskopsgårdens stadsdelsförvaltning, allmännyttan, deras gymnasium och byggbranschen.

Och fler ungdomar kan komma att få samma chans.

Huset ute på Hisingen har precis fått sin andra våning och alla är nöjda, både Peab som leder själva bygget och även stadsdelen och Vingagymnasiet.

Robert Lindvall håller i en orange limtub och fäster skivorna där några vattenledningar ska gå. Han pluggade data, men hoppade av. Det här trivs han bättre med.

– Det är nästan allt. Bara att få bygga ett hus.

Ungdomarna börjar vid nio och slutar vid tre. En del av dem läser sedan extra så att de ska kunna börja plugga på gymnasiet och andra läser redan på gymnasienivå.

Byggprojektet sker i skolans regi och tanken är att fånga upp ungdomar som inte klarat skolan och som inte heller fått jobb. När dom slutat har dom blivit lovade sommarjobb och när allt är klart får dom en lägenhet av ett av dom kommunala bostadsbolagen som är med i projektet. Men de får inget betalt under tiden, men det bekymrar inte Robert Lindvall.

– Det är inte så farligt. Man får ju tänka på vad man får efteråt, lägenhet och chans till lärlingsplats, säger han.