Personalens idéer gav bättre omsorg och större arbetsglädje

En sådan enkel sak som gruppindelning inom äldreomsorgen - att låta en i personalen ha ansvar för samma patient hela dagen - har varit undergörande för personalen på Backa hus på Selma Lagerlöfs torg. En av alla de idéer som kommit fram genom projektet BOSA.

Backa hus ingår i det ettåriga projektet BOSA inom äldreomsorgen - Bättre omsorg större arbetsglädje - där man uppmuntrat och tagit vara på undersköterskors och vårdbiträdens idéer för att förbättra vården

I dag ska erfarenheterna från 17 enheter inom Backa, Lundby och Majorna sammanfattas. Det var vårdbiträdet Anna Heikkinen som snappade upp idén om gruppidelning.
- Att en och samma person ger exempelvis medicin både frukost och lunch ger mindre slarv, färre misstag och ökad trygghet, säger hon.

Mycket verkar ha gått på slentrian - så här har vi alltid gjort. Men när man började tänka att omläggningarna inte behöver vara gjorda före frukosten, eller stoppade genomfarttrafiken i matsalen när de gamla satt och åt så har det blivit lugnare och personalen mår också bättre. Det visar månatliga enkäter.
- Stressen har gått ner och arbetsglädjen har blivit mycket, mycket större, säger Anna Heikkinen. 

Ordning och reda och klara besked om vad som förväntas av en har minskat dubbelarbetet, säger enhetschef Babs Andersson.
- Det har lösgjort tid för oss, tid som vi till exempel kunnat lägga på aktiviteter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".