Ingen fara för dricksvattnet

Göteborgarnas dricksvatten äventyras inte av föroreningar från den nedlagda färgfabriken i Agnesberg.

Det säger en undersökning som det ansvariga färgföretaget bekostat och som nu granskas av miljöförvaltningen i Göteborg.

Miljöförvaltningen slog för drygt ett år sen larm om att miljögifter från gamla färgfabriken Dorch Bäcksin kan läcka ut i Göta älv och hota dricksvattnet i Göteborg. På förvaltningens värstinglista över förorenade markområden i Göteborg kom färgfabriken då tvåa, efter Holmens gasverk.

Senaste fabriksägaren, bolaget Wilhelm Becker, gick med på att undersöka om färgrester som dumpats i många år vid fabriken är en miljöfara. Bland annat ville man veta om lösningsmedel och metaller som bly, koppar och zink kan hota dricksvattnet vid Alelyckan-intaget en kilometer nedströms.

Wilhelm Beckers egen konsultrapport säger nu att det inte finns någon hälsorisk via dricksvattnet och att själva marken inte påverkats mer än att industriverksamhet i området kan fortsätta. Någon akut sanering ska inte behövas, säger man.

Ett lugnande besked, som miljöförvaltningen nu analyserar och eventuellt kommer att låta en oberoende konsult titta på, säger miljöinspektör Anders Svensson till Västekot.

Om det behövs en sanering blir den mycket dyr och det är oklart vem som skulle få betala. Wilhelm Beckers ombud har till Västekot sagt att man i det här skedet bara tagit på sig undersökningskostnaderna på några hundra tusen kronor. Med tanke på det har Banverket justerat sträckningen på det nya dubbelspåret, så att det bara berör utkanten av det förorenade området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".