1 av 2
Från vänster: Kjell Malm, Benny Wästberg, Roger Bernsryd och Lennart Johansson. Foto: Lasse Nilsson
2 av 2
Nermontering av fabriken.

Sista veckan för Legosvets i Ale

Nu monteras all utrustning ut från företaget Legosvets i Ale kommun. Nästa vecka upphör all verksamhet för lokalen där företaget ligger ska rivas för att europaväg 45 ska byggas ut.

Det blev aldrig något av löftena om flyttersättning från Ale kommuns ledande tjänstemän, vilket Radio Göteborg berättat om tidigare. Därför flyttas produktionen till moderfabriken i Småland och nio metallarbetare blir av med sina jobb.

– Det känns i hjärtat och magen. Inte alls bra. Det tar emot att gå ner på morgonen, säger Lennart Johansson.

I 43 år har Lennart Johansson jobbat i samma lokaler – först direkt för batteritillverkaren Tudor – nu för Legosvets som tillverkat metalltrågen till Tudors batterier.

Av de nio metallarbetarna har bara en fått fast jobb, tre har fått tillfälligt jobb på bemanningsfirma – för resten väntar till en början arbetslöshet. Besvikelsen över kommunens agerande är stor.

– De har lovat mer än de kan stå för och det är lite tråkigt, säger Benny Wästerberg.

– Det är sluttampen nu, allt är nedpackat. Sen är det stämpling som gäller. Jag har gått här i 41 år så det känns lite märkligt.

Den politiska majoriteten i Ale kommun socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har aldrig sagt att dom gjort något som helst fel.

Tidigare inslag om Legosvets i Ale:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".