Botniska/Änggården och Slottsskogen kan bli nationalstadspark

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg vill ge Botaniska, Slottsskogen och Änggårdsbergen ett ordentligt utökat skydd mot eventuell framtida exploatering.

Det som närmast då ligger till hands är att klassa området som Nationalstadspark.

I många år har de flesta Göteborgspolitikerna hävdat att det detaljplaneskydd som finns idag för dessa park- och naturområden räcker.

Men flera enskilda Göteborgspolitiker och inte minst förre stadsträdgårdsmästaren Bernt Finnskog har allt sedan 70 talet envist hävdat att detaljplaneskyddet faktskt inte räcker, fullt ut.

Vissa områden i Botaniska/Änggården och Slottsskogen saknar områdesskydd enligt Miljöbalken samt enligt Plan och bygglagen.

Detta skulle kunna innebära att man i framtiden antingen från stadens sida eller från privata aktörer skulle kunna börja bebygga och exploatera delar av det unika park- och naturområdet.

Nu senast har centerns ende man i Göteborgs kommunfullmäktige Anders Flanking motionerat om att ge hela området status av Nationalstadspark.

Det skyddet eller någon annan skyddsreglering skulle då säkra hela Botansika/Änggården och Slottsskogen från all form av exploatering, även i framtiden.

Nästa tisdag kommer frågan upp vid byggnadsnämndens ordinarie möte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".