Fortsatta trafikstörningar för tåg och flyg

Tågproblemen i Göteborg kommer att bestå hela denna veckan, och det är framför allt pendeltågsresenärerna som berörs.
I flyget fortsätter strejken, de flesta SAS-avgångar är inställda i dag.

När en av vagnarna i ett godståg spårade ur sydväst om Alingsås i fredags skadades 2 400 sliprar som måste bytas ut på den hårt trafikerade sträckan. Det blev även omfattande skador på signalanläggningen och man kan bara köra på ett av de två spåren.

I stället för fyra tåg i timmen under rusningstrafik får pendelresenärerna mellan Göteborg och Alingsås nöja sig med ett, eller ibland två, tåg i timmen. Fjärrtågen Stockholm-Göteborg prioriteras, liksom regiontågen, där bara ett ställs in under måndagen.

Värre blir det för pendeltågstrafiken där 24 tåg ställs in av de cirka 40 som dagligen trafikerar sträckan med cirka 12 000 resenärer. Bussar ersätter de inställda tågen mellan Göteborg och Alingsås, men de stannar endast på de större stationerna och man får räkna med en och en halv timmas restid.
SAS tvingas ställa in de flesta av dagens flygavgångar, då det konflikten bland de 800 kabinanställda fortsätter.

I natt har HTF och SAS inlett nya direkta förhandlingar, och det är första gången fack och arbetsgivare träffas öga mot öga sedan förhandlingarna avbröts tidigt i går morse.

I dag berör strejken 275 avgångar och cirka 20 000 resenärer, ett fåtal flygningar genomförs, bland dem stärckan Göteborg-Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".