Stor ökning av långtidsarbetslösa ungdomar i Göteborg

Långtidsarbetslösa ungdomar ökar stort, på ett år har de blivit mer än tre gånger så många. Och det är en siffra som dessutom väntas skjuta i höjden ytterligare.

1 januari 2006 var knappt 200 unga långtidsarbetslösa i Göteborg - i dag har de blivit mer än tre gånger så många. Nu är det nästan 700 unga som varit arbetslösa i mer än tre månader.
- Fram till årsskiftet har vi arbetsmarknadspolitiska program, och då förmådde vi hantera ungdomsarbetslösheten på ett ganska hyggligt sätt i Göteborg, säger Lars Krantz, arbetsmarknadschef på Stadskansliet.
På grund av minskad budget har arbetsförmedlingen dragit in de två arbetsmarknadspolitiska program som funnits. De kan i bästa fall ersättas av den nya regeringens jobbgaranti, säger Krantz, men den träder i kraft tidigast 1 december i år.
Så just nu är det ett vakuum.

Sedan årskiftet är ökningen av långtidsarbetslösa ungdomar sextio procent och om några veckor kommer en ny kull unga från skolan som hamnar i samma sits och de kan råka riktigt illa ut om de inte får hjälp menar Lars Krantz.
- Det blir förödande konsekvenser för dessa ungdomars möjlighet att få något slags permanent fotfäste i arbetslivet. Flera studier pekar på att för personer under 25 år är det väldigt viktigt att snabbt komma in i arbetslivet. Gör de inte det finns det en uppenbar risk att de hamnar i elände, kriminalitet, drogmissbruk och dylikt, säger Krantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".