Få kvinnor föreläser nationalekonomi i Göteborg

95 procent av alla föreläsningar ges av män och nästan all kurslitteratur är skriven av män, på den nationalekonomiska utbildningen på Handelshögskolan i Göteborg.

Det resultatet har två kvinnliga studenter kommit fram till efter att ha sammanställt vårterminens kurser på Handels.

Kajsa Olsson och Olivia Malmqvist läser nu tredje terminen på Nationalekonomin på Handelshögskolan i Göteborg. Men det är betydligt färre tjejer än killar som forsätter till de högre nivåerna i ämnet.

Olivia Malmqvist tycker att det måste till fler förebilder för att tjejerna ska känna att de hör hemma på utbildningen. Detssutom anser hon att bristen på kvinnor påverkar utbildningen negativt.

– Vi har ett samhälle som består av både män och kvinnor. Om vi bara ser allt från ett manligt perspektiv, så missar vi en stor del av samhället, säger Olivia Malmqvist.

Fredrik Carlsson är professor i nationalekonomi och är en av de som nu fått i uppdraga att titta på just de här frågorna.

– Vi måste öka mängden kvinnliga föreläsare. Det är viktigt att man på utbildningen speglar hur samhället ser ut, inte minst om man håller på med forskning som rör samhällsfrågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".