Svårt få in fler kvinnor på nationalekonomi

Trots kritiken att det är få kvinnliga lärare på nationalekonomiutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg så tycker rektorn att det är svårt att ändra på.

– Som jag ser det så är det ett arv. De lärare på nationalekonomi som anställdes på 70-talet var män, säger Gunilla Bornmalm-Jardelöw, prorektor på Handelshögskolan.

I går berättade vi att det är betydligt färre tjejer än killar som går vidare i nationalekonomi och en orsak är att det saknas kvinnliga förebilder på utbildningen.

Men där har det skett en förändring menar Gunilla Bornmalm-Jardelöw.

– Fler kvinnor stannar kvar och går vidare till forskning, och de anställs så småningon som lärare.

Nationalekonomi är annars ett mansdominerat ämne, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige. Totalt är ungefär en tredjedel av studenterna på de högre kurserna kvinnor.

Kvinnor som är anställda på ekonomiska utbildningar är också tydligt underrepresenterade jämfört med kvinnor i andra ämnen.

Och det finns endast sex procent kvinnliga professorer enligt rapporten ”Nationalekonomins frukter - även för kvinnor?” som publicerats av Stockholms universitet tidigare i år.

Är det okej att det ser ut så här?

– Nej, det är inte okej. Men verkligheten ser för närvarande ut så här. Men det här kan man bara ändra på när man nyrekryterar. Men just nu står nationalekonomi inför ett stort generationsskifte, då har vi stor chans att rekrytera fler kvinnor, säger Gunilla Bornmalm-Jardelöw, prorektor på Handelshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".