Skolkameror betalar sig snabbt - men kommunen fortsatt restriktiv

Skadegörelse och inbrott i göteborgsskolor minskar radikalt när övervakningskameror installeras. Men det betyder inte att det nu är fritt fram för fler skolkameror i Göteborg.

Enligt en färsk rapport till kommunstyrelsen sparas kamerakostnaderna in redan efter ett par år. Ändå hare kommunledningen en restriktiv hållning till övervakningskameror på skolor.
- Det är den yttersta åtgärden att ta till, säger Kia Andreasson, miljöpartist i kommunledningen, och innan vi över väger att ge tillstånd måste alla andra åtgärder prövas.
I fjorton göteborgsskolor finns övervakningskameror och tre till är på gång. Och nu visar en rapport till kommunstyrelsen att miljonbelopp till kameraövervakning tjänas in redan efter några år. Fasadkameror kvällar och nätter minskar skadegörelse och inbrott markant, medan andra säkerhetsåtgärder inte alls ger samma utdelning.

Och det är sällsynt med negativa synpunkter på kamerorna. Från elever hörs till och med ibland önskemål om fler kameror, även inomhus för att öka tryggheten. Men Kia Andreasson är rädd att effekten minskar om kamerorna blir för många.
- Går det över en viss gräns och man inte gör någonting annat än kameror så visar det sig att inte heller kameror är effektiva. Och det är total politisk enighet att vara restriktiva med kameror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".