Ökade kostnader för bemanningsföretag inom vården

Kostnaderna för inhyrda läkare på sjukhus och inom primärvården i Västra Götalandsregionen ökar kraftigt. Hittills i år är notan 14 miljoner kronor dyrare.

Under årets tre första månader ökade antalet inhyrda läkare med runt sju personer och det kostar regionen 14 miljoner mer jämfört med samma period förra året.
- Ökningen beror på att vi ökat ambitionen när det gäller tillgängligheten, säger regiondirektör Johan Assarsson. Då uppstår det brister inom vissa specilistområden och framför allt inom primärvården.
Västra Götalandsregionen ligger ungefär i mitten på Sverigelistan när det gäller löner till läkare. Man kan generellt säga att en läkare från ett bemanningsföretag på ett år kostar ungefär dubbelt så mycket som att ha en personal anställt, säger Assarsson.
- Vi försöker anställa folk, men det är hård konkurrens i Sverige om de läkare som har de här specialiteterna, säger Assarsson.  
Under förra året var det runt 120 tjänster som Västra Götalandsregionen upphandlade av bemanningsföretag. Främst handlar det om läkare inom primärvården och inom psykiatrin.

Men även på operation och inom intensivvård anlitas också en del sjuksköterskor för att lösa flaskhalsar. Men det här är en dålig lösning eftersom att det både dyrt att ta in hyrläkare och dåligt för patienterna som kan få möta många olika läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".