40 vänsterpartister hoppar av ikväll

Vid kvällens kommunfullmäktigemöte kommer 40 vänsterpartister att lämna sina uppdrag i kommunala nämnder och styrelser, efter att samarbetet med den politiska majoriteten avbrutits.

Det var oenighet om 25 öres skattesänkning som fick vänsterpartiet att bryta samarbetet, något som kritiseras skarpt i en debattartikel idag.

Men Elise Norberg, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg, menar att det trots allt var rätt att hoppa av.
– Vi kommer naturligtvis finnas kvar i flera nämnder. Även att vi tappar presidieplatser kommer vi ha kvar en röst likväl som vi hade innan i alla stadsdelsnämnder. Så vi har en ny roll och en ny typ av politik att föra.

Ikväll lämnar Vänsterpartiet 40 uppdrag i olika nämnder och styrelser. En av de 30 personer som undertecknat den kritiska debattartikeln idag är Eva Lena Fransson. Hon lämnar ikväll posten som andre vice ordförande i Biskopsgårdens stadsdelsnämnd.
– De väljare jag mött de förstår inte det här. De förstår att vi är emot  det gäller en skattesänkning, men de tycker vi tappar våra påverkansmöjligheter och blir ensamma i nämnderna och kan inte vara med att påverka på samma sätt.

Hur ska ni kunna samarbeta?
– Vi måste självklart hitta ett sätt att få ihop partiet, men vi tyckte det var viktigt att meddela för invånarna i Göteborg att det fanns de som tyckte detta var tokigt, säger Eva Lena Fransson.